Skip links

Как да изберем правилния за нас климатик?

Изборът на климатик за вашия дом, офис или търговски обект е решение за всеки сезон – за отопление през студените месеци от годината и за охлаждане през горещините.

За да се оправдае изцяло тази инвестиция обаче и да се радвате на максимален комфорт на достъпни цени – трябва да помислите добре и да изберете възможно най-оптималния вариант.

Но как да изберете сред голямото разнообразие от модели на пазара? От онлайн магазин за уреди за отопление и охлаждане ще ви споделим как да изберете климатик.

Кои технически характеристики са важни при избор на климатик?

Когато искате да направите най-добрия избор, трябва да съобразите и техническите характеристики на електроуредите. Най-важните, на които да обърнете внимание, са:

  • енергиен клас – един от най-важните фактори за енергоспестяването, е енергийният клас на електроуредите. Направете избор за закупуване на климатик, който е висок енергиен клас – А, А+, А++, А+++. Тези варианти предоставят максимална икономичност и въпреки по-високата цена на външното и вътрешното тяло, това е вложение за бъдещето – ще компенсира цената си във времето с по-ниски сметки за ток;
  • марка – производителят е много важен при решение за закупуване на климатици. Доверете се на доказани производители в световен мащаб, каквито ще откриете при нас, в Аталас. Реномираните марки представят голямо разнообразие от модели, сред които да изберете, като всеки един от артикулите разполага с отлични производствени особености;
  • мощност – изберете модел с по-високи мощности, които да задоволят максимално потребностите на вашето помещение. По-високата мощност води до по-малко натоварване на компресора, което от своя страна е предпоставка за по-нисък разход на електричество и удължаване на експлоатационния живот;
  • налични функции и режими – за да си осигурите икономичност и максимален комфорт, както и енергоспестяване, обърнете внимание на работните режими и функции, като дистанционно управление, еко и нощен режим и други;
  • ниво на шум – ако ще поставите климатиците в дома си, особено в спални помещения или всекидневната, е важно да помислите за своя комфорт. Правилният избор на уред включва и безшумна работа. Запознайте се с нивото на шум, определено в мерна единица dB (децибели).

На какво още да обърнете внимание, за да изберете подходящия уред?

Освен техническите характеристики на уредите, за да изберете правилния модел, трябва да съобразите и условията на помещенията.

Квадратура

Този параметър е основен, тъй като различните климатици имат различна мощност, която се изразява в британски термални единици (BTU). Обикновено, за ефективно охлаждане или отопление на помещение се използва правило, че на 1 квадратен метър съответстват 1200 BTU (термални единици).

Умножете показателите спрямо квадратурата на помещението, което искате да отоплявате и охлаждате, след което открийте климатик с подходящата мощност.

Кубатура

Подходящо е да търсите модел и по кубатура. Както може би знаете, климатичните електроуреди са на размери. За да се насочите към подходящ такъв, трябва да съобразите кубичните метри:

  • 9-ка – характеризират се като най-малките. Те са предназначени за затопляне на до 50 кубични метра;
  • 12-ка – подходящи за средни помещения, които достигат до 70 кубични метра;
  • 18-ка – препоръчителен избор за обекти с големина от около 100 кубични метра;
  • 24-ка – специалистите препоръчват да изберете такъв уред за монтиране на обект с големина от 140 кубични метра.

Понякога стойностите могат да варират, както и параметрите, по които да изберете. Посъветвайте се с професионалист в областта, който да ви насочи, като съобрази и други фактори, включително наличие или липса на изолация, загуба на топлина, местожителство и други.

Технология

Най-вероятно, когато решите да закупите климатични устройства, които да поставите в дома или офиса си, ще получите въпрос относно технологията. Коя технология да изберете – инверторна или хиперинверторна? От Аталас ще ви разясним основните характеристики за всяка една от тях.

Инверторните климатици са създадени с цел по-ефективно и стабилно поддържане на желаната температура в помещението. За целта се използва инвертор, който регулира работата на компресора на устройството. Вместо да стартира и спира редовно, компресорът работи непрестанно, като използва променлива мощност. Това позволява на уреда да поддържа стабилна температура, като същевременно спестява енергия и елиминира необходимостта да регулира температурата постоянно.

Хиперинверторните устройства са от ново поколение климатици. Те комбинират инверторната технология с допълнителни иновации. Основно предимство е възможността им да работят при по-широк диапазон на температури и да осигуряват по-голяма ефективност и комфорт. Тяхната устойчивост на минусови температури е по-голяма, което ги прави препоръчителни за места със сурови зимни условия.

И двата типа са енергоспестяващи, високоефективни и с дълъг експлоатационен живот.

На кое да се спрете?

Изборът между инверторна и хиперинверторна технология зависи от конкретните ви нужди и климатични условия в региона ви. Ако живеете в регион с умерен климат, инверторният вариант може да бъде подходящ избор, тъй като предоставя икономичност и комфорт.

Ако обаче живеете в регион с по-сурови условия, както и ако търсите максимална ефективност и комфорт – хиперинверторният уред е оптимален избор.

Защо Аталас е най-подходящият избор?

Нашият онлайн магазин е мястото, където можете да откриете висококачествени, енергоефективни и енергоспестяващи уреди за отопление и за охлаждане на много достъпни цени. Те са дело на водещи производители в този бранш, които са се доказали в световен мащаб.

Към всеки артикул ще откриете подробно описание, в което са включени ключови качества, предимства и технически особености за уредите.

По този начин, ще можете да достигнете до правилното решение. Ако все пак се затруднявате, свържете се с нас, за да открием правилния избор за дома ви заедно.

Доверете се на нас, като реномиран търговец, и си осигурете домашен уют и ниски сметки за ток.